Развитие без граници
19.08.2019
Сподели: 1
  • Facebook
6499

Музикално развитие на децата

Всички родители се стремят да дават на децата си разностранно образование, да избират развиващи занятия, за подобряване на определени умения, включително музикален слух, глас.

Днес музиката е един от предметите в началните и средните училища, но в уроците са заложени минимално количество знания и умения.

Ползи от обученията по музика

Научавайки се да свирят на музикални инструменти, вокалите влияят положително върху развитието на децата. Ето няколко аргумента за това:

  • активно развитие на фините двигателни умения. Педиатрите препоръчват да започнете работа по движенията на пръстите от осем месеца и да продължите до 7-8 години. Отличен симулатор са клавишните музикални инструменти. Най-трудни за овладяване са акордеонът и пианото, най-лесно се свири на барабани, но ефектът се проявява във всички случаи;
  • профилактика за простудни заболявания. Докато пеете или изпускате звук, работи смесеното дишане. В процеса участват белите дробове и диафрагмата, което е отлична профилактика за астма и настинки;
  • развитие на математическите способности. Колкото и да е странно, има пряка връзка между способността за свирене на музикални инструменти и математическите способности. Алберт Айнщайн майсторски свири на цигулка. Половината от професорския състав на факултетите в Кеймбридж посещават музикален клуб. Децата, които се занимават с музика, сравняват продължителността на звуците, рисуват образи от ноти, постоянно обмислят в ума си, което е реална основа за по-добър успех в математиката.

Не всички ученици в музикалното училище свързват бъдещата си професия с музиката. Но от детството свикват с публичните изяви: пеят в хор, ходят на фестивали и т.н. Те са самоуверени, обичат да показват уменията си на другите.

Благодарение на отличното развитие на фините двигателни умения при деца, занимаващи се с музика, дясното полукълбо на мозъка работи добре. Освен високо ниво на интелигентност това означава отлично развитие на творческия компонент, интуицията, способността за вземане на иновативни решения.

И така, когато избитрате за децата програми за развитие, не игнорирайте заниманията по музика. В допълнение към изброените предимства, те се възпитвата на трудолюбие, учат да ценят и разбират красивото.

Ако детето е категорично против часовете по музика, няма нужда да го насилвате. Предложете други полезни варианти, например нетрадиционен метод за преподаване на бързо смятане наум. Такива курсове се предлагат в центрове за интелектуално развитие, програмата се нарича ментална аритметика. Освен способността да се брои наум по-бързо отколкото с калкулатор, децата подобряват интелектуалните си способности и полезни лични качества.